INFORMARE

privind acordarea  stimulentului  educațional ( tichete grădiniță)

     CONDIȚII  DE  ACORDARE

Stimulentul educațional se acordă în baza Legii nr.248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familiile defavorizate, cu modificările și completările ulterioare și H.G. nr.15/2016 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familiile defavorizate, cu modificările și completările ulterioare.

Începând cu data de 1 ianuarie 2024 acesta este acordat familiilor beneficiare de venit minim de incluziune care include componenta ajutor pentru familia cu copii, cuantumul acestuia, criteriile și procedura de acordare și de decontare, precum și majorarea valorii acestuia fiind reglementate prin raportare la Legea nr.196/2016 privind venitul minim de incluziune și prin normele metodologice de aplicare a acestei legi, care se aplică în mod corespunzător. Prin excepție, stimulentul educațional se acordă și copiilor aflați în îngrijirea persoanei care a fost desemnată de părinte pentru întreținerea copilului, pe perioada absenței părinților, conform art.104 din Legea nr.272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările ulterioare, dacă veniturile pe persoană, inclusiv copilul aflat în îngrijire, nu depășesc nivelul maxim de venituri pentru acordarea ajutorului pentru familia cu copii.

Începând cu data de 01.01.2024 stimulentul educațional este acordat familiilor beneficiare de venit minim de incluziune care include componenta ajutor pentru familia cu copii, iar cuantumul acestuia se stabilește în funcție de nivelul venitului net lunar ajustat și numărul de copii din familie, în conformitate cu prevederile art.18 raportat la art.8 si art. 9 din Legea nr.196/2016 privind venitul minim de incluziune. Tichetele pot fi folosite doar pentru achiziționarea produselor necesare preșcolarilor: produse alimentare, de igienă, îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite și articole școlare. Valoarea nominală lunară minimă a stimulentului educaţional se raportează la indicatorul social de referinţă şi este de          0,2 ISR, exprimat în lei, pentru fiecare copil înscris la grădiniţă, beneficiar al stimulentului educaţional.

Stimulentul educațional se acordă numai pentru copiii înscriși într-o unitate de învățământ preșcolar, conform Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare.Stimulentul educațional se acordă:

  • din oficiu pentru situația prevăzută la art.2 alin. (1), după caz, odată cu stabilirea dreptului de venit minim de incluziune care include componenta ajutor pentru familia cu copiii sau după acordarea acestuia, persoanei care este și titularul dreptului;
  • pe bază de cerere, pentru situația prevăzută la art.2 alin.(2).

Acordarea stimulentelor educaționale este condiţionată de frecvența regulată la grădiniţă a copiilor din familiile beneficiare ale stimulentului educaţional prevăzut de prezenta lege. În sensul prezentei legi, prin frecvenţă regulată se înţelege prezenţa zilnică a copilului la grădiniţă în luna monitorizată, cu excepţia absenţelor motivate. Se consideră absenţe motivate, ce nu afectează acordarea tichetelor sociale, următoarele cazuri, cu condiţia ca acestea să nu depăşească 50% din zilele de grădiniţă:

– absenţe medicale: motivate, numai dacă părinţii aduc scutiri medicale corespunzătoare perioadelor în care au lipsit copiii, la revenirea acestora la grădiniţă. În caz excepţional, o singură dată pe an şcolar, copiii pot beneficia de tichete sociale şi dacă în luna monitorizată au lipsit mai mult de 50% din zilele de grădiniţă, din motive medicale;

–   învoiri: copiii pot fi învoiţi de către părinţi în limita a 3 zile pe lună, cu condiţia anunţării cadrelor didactice.

Stimulentul se acordă lunar, pe perioada participării copilului la activităţile organizate în cadrul unităţilor din învăţământul preşcolar, în perioada septembrie – iunie.

Titularul tichetului social pentru grădiniţă are obligaţia să anunţe la Direcția de Asistență Socială a Municipiului Pitești orice modificare în componenţa familiei sau în veniturile acesteia în termen de maximum 15 zile de la producerea acesteia.

ACTE  NECESARE  PENTRU STIMULENT EDUCAȚIONAL

Pentru situația prevăzută la art. 2 alin. (1) din Legea nr.248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familiile defavorizate, cu modificările și completările ulterioare:

  •  adeverintă eliberată de grădinița la care este înscris copilul, din care să rezulte că frecventează grădinița.

Pentru situația prevăzută la art. 2 alin. (2) din Legea nr.248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familiile defavorizate, cu modificările și completările ulterioare:

  • cerere tip
  • carte de identitate, carte de identitate provizorie, a tuturor membrilor familiei, care au implinit 14 ani;
  • certificate de naștere copii;
  • certificat/certificatele de căsătorie;
  • hotărâre/delegare de tutelă temporară;
  • adeverintă eliberată de grădinița la care este înscris copilul, din care să rezulte că frecventează grădinița;
  • adeverință eliberată de angajator în care să se specifice venitul net realizat în luna anterioară depunerii cererii, pentru toti membrii familiei care sunt salariați, cu mențiunea dacă primesc sau nu bonuri valorice;
  • cupon de pensie;
  • cupon somaj;
  • adeverinţă doveditoare a faptului că solicitantul sau membrii familiei realizează/nu realizează venituri impozabile, eliberată de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Argeş, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani (chiar daca sunt salariati, pensionari sau au indemnizații sociale);
  • certificat de rol fiscal pentru imobile (case și terenuri), autovehicule, eliberat de Primaria Municipiului Pitesti pentru fiecare membru al familiei;
  • talon maşină (dacă este cazul);
  • actul doveditor privind proprietatea, contract de închiriere locuinţă fond locativ de stat sau chiriaş la proprietar;
  • adeverintă eliberată de administrator în care să se menționeze nominal persoanele care locuiesc la adresa menționată de solicitant;

Leave a Reply