PROIECT

privind actiunea: ,,Un zambet, o floare,,

 

 

        Direcția de Asistență Socială a Municipiului Pitești are ca obiectiv general realizarea ansamblului complex de măsuri și acțiuni, pograme, activități profesionale, menite a răspunde nevoilor sociale individuale, familiale sau de grup, în vederea prevenirii și depășirii unor situațiide dificultate, vulnerabilitate sau dependență pentru prezervarea autonomiei și protecției persoanei, pentru prevenirea marginalizării și excluziunii sociale, pentru promovarea incluziunii sociale și în scopul creșterii calității vieții.

        În cadrul direcției funcționează și Serviciul de Asistență Comunitară, serviciu care are în subordine printre altele două Cluburi de pensionari și două adăposturi pentru oamenii străzii: ,,Speranța,, și ,,Nord,, .

        În ultima perioadă, Direcția de Asistență Socială s-a implicat în numeroase acțiuni umanitare și sociale alături de alți parteneri prin încheierea de parteneriate public-privat sau public-public, în vederea apropierii de beneficiarii cu care lucrăm pentru a le înțelege necazurile și supărările cât mai bine.

        Ultimul proiect pe care l-am desfășurat în parteneriat cu Inspectoratul Județean de Jandarmi Argeș și cu mai multe asociații printre care si Asociația Sportivă ,,Spider Sport,, Pitești, a avut la bază un mesaj simplu, un mesaj pe care dorim să-l punem în aplicare și acum: ,, Învață cum să te porți cu cel de lângă tine, învață să îți pese de cel de lângă tine, învață că nu ești singur,,.
        Jandarmeria Română este instituția specializatã a statului, cu statut militar, componentă a Ministerului Afacerilor Interne, care exercită, în condițiile legii, atribuțiile ce îi revin cu privire la apărarea ordinii și liniștii publice, a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, a proprietății publice și private, la prevenirea și descoperirea infracțiunilor și a altor încălcări ale legilor în vigoare, precum și la protecția instituțiilor fundamentale ale statului și combaterea actelor de terorism.
        Chiar dacă este o instituție cu statut militar, prin atribuțiile sale Jandarmeria este aproape de comunitatea locală și prin alte activități desfășurate în sprijinul acesteia prin participarea la sprjiinul acordat populației în situații de calamități naturale ( inundații, deszăpeziri) dar și prin participarea activă în cadrul unor campanii umanitare în sprijinul persoanelor defavorizate sau cu anumite deficiențe (ex. Ultimul proiect comun: ,,Crăciunul într-o cutie de pantofi-ediția a V-a,,).

        Totodată, prin personalul desemnat, desfășoară și activități preventiv-educative în rândul populației, în special în cadrul instituțiilor de învățământ, prin întâlniri cu elevi, părinți sau cadre didactice, din cadrul acestor instituții, unde sunt prezentate diverse teme pe linia prevenirii antiinfracționale și antivictimale a populației, precum și în cazul adăposturilor de noapte și ale cluburilor de pensionari din municipiul Pitești, având o strânsă colaborarea cu Direcția de Asistență Socială în baza unui parteneriat educațional.

        Cel de-al doilea partener important in cadrul acestei actiuni este Asociatia Sportivă ,,Spider Sport,, Pitești, asociatie cu care Directia de Asistenta Sociala are o buna colaborare.

        Asociatia Sportivă ,,Spider Sport,, Pitești, este o asociatie cu caracter educational si social, non-guvernamental, democratic, independent, non-profit, cu beneficiu public, avand ca scop desfasurarea de activitati sportive de interes general in interesul unor colectivitati (copii, elevi, tineri, adulti) la actiuni, schimburi si evenimente in diverse domenii cum ar fi:educative, culturale, sportive, religioase, turistice, etc. pentru promovarea, realizarea de proiecte, realizarea si editarea de materiale informative si de promovare si initierea de programe si activitati pentru cresterea calitatii vietii adresate tuturor categoriilor socio-economice defavorizate prin cresterea gradului de participare la viata economica, social si culturala, precum si ajutarea persoanelor aflate in dificultate si respectarea drepturilor fundamentale ale omului, in special ale categoriilor sociale defavorizate.

        Asociatia  desfasoara activitati in beneficiul urmatoarelor categorii de persoane, fara discriminare: copii, tineri, persoane in varsta, persoane aflate in cautarea unui loc de munca, persoane cu handicap, persoane sau familii cu posibilitati reduse, bolnavi si familiile acestora, precum si alte categorii de persoane aflate in dificultate.

        Misiunea asociatiei asa cum reiese si din descrirea domeniului de activitate este ajutarea persoanelor aflate in dificultate sa duca o viata normala si sa aiba acces la toate drepturile si beneficiile care ii revin, iar prin participarea la programele si actiunile desfasurate de asociatie se urmareste cresterea spiritului de cooperare, colaborare si respect reciproc.

        Viziunea asociatiei este sa creeze o gama cat mai mare de activitati in care sa intareasca relatia dintre aceste categorii sociale si institutiile statului care poat face ceva in ajutarea acestora.

        Valorile dupa care asociatia se ghideaza sunt : Increderea in Dumnezeu, principiul Toti pentru unul si unul pentru toti!, si bineinteles munca in echipa.

        Noi, întreaga echipă formată din salariați ai direcției, pensionari, lucrători din cadrul Jandarmeriei și angajați ai asociației, credem în valori, iar principiile despre cum să facem lumea mai bună, sunt cele care ne călăuzesc în fiecare activitate desfășurată.

        Această acțiune ,,Un zambet, o floare,, este dedicată persoanelor de sex feminin cu ocazia zilei de 8 Martie-ziua femeii.

        Abraham Lincoln spunea: Tot ce sunt sau ce sper sa devin ii datorez ingerului care a fost mama.

        Fiecare dintre noi avem în jurul nostru cel puțin o femeie, fie ea mama, fiică, soră, bunică, pe care le sărbătorim în fiecare an de 8 Martie și nu numai, dăruindu-le flori, gest prin care le recunoaștem importanța majoră în societate, în familie, le admirăm frumusețea, gingășia și blândețea și le mulțumim pentru sprijinul necondiționat pe care ni-l oferă zi de zi.

        ,,Un zambet, o floare,, este un bun prilej de a aduce un zâmbet pe chipurile femeilor beneficiare de această acțiune și de a demonstra că parteneriatul public-privat funcționează, iar instituțiile statului sunt implicate și în acțiuni de voluntariat.

        În cadrul acestei acțiuni, se dorește implicarea pensionarilor din cadrul celor două Cluburi din Pitești pe data de 8 Martie, aceștia alături de lucrători din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Argeș, de salariați ai Direcției de Asistență Socială precum și de voluntari ai Asociației Sportive ,,Spider Sport,, Pitești,, să ofere flori doamnelor și domnișoarelor și câte un mesaj de felicitare cu ocazia acestei zile minunate de primăvară.

        De-a lungul timpului oamenii au deslușit misterul florilor care pot fi cadoul perfect, reprezentând un gest tandru al iubirii sau un gest al prieteniei. Fie că au o semnificație aparte, fie că sunt oferite în semn de respect, florile înseamnă întotdeauna admirație.

        Nici culorile nu trebuie ignorate când vine vorba de un gest tandru, știm că există culori care sunt asociate, din vremuri vechi, cu anumite sentimente, emoții. Culorile calde sunt considerate a fi pozitivitate, o influență favorabilă asupra persoanei căreia îi sunt dăruite, iar culorile reci se manifestă într-o manieră negativa asupra omului.

        Adeseori, florile vorbesc singure, iar uneori o floare face cât o mie de cuvinte, iar într-o zi speciala cum este cea de 8 Martie, Ziua Femeii, acestea sunt cadoul perfect pentru mame, surori, bunici, soții, iubite sau prietene.

        Pensionarii vor fi îmbrăcați cu veste inscripționate cu sigla direcției și a Asociației Sportive ,,Spider Sport,, Pitești, veste care au fost oferite de asociație.

        O altă componentă a acțiunii va fi aceea de a implica 10 persoane fără adăpost, beneficiari ai adăposturilor de noapte (femei și bărbați) la culegerea de ghiocei în data de 7 martie pentru a putea fi oferiți sub formă de buchețel doamnelor de ziua acestora, precum și confecționarea de mici coșulețe cu ghiocei pentru același scop.

        Ghioceii sunt cei ce prevestesc primavara fiind simbolul sperantei si bucuriei. Ei sunt asociati rezistentei si curajului deoarece indura asprimea iernii si prevestesc vremea buna ce v-a urma sa vina. Culoarea alb sugerează puritate morala, prefectiune, inocenta, rafinament, eleganta, satisfactie si respect. Oferind unei persoane flori albe ii vom transmite mesaje de genul: “Iti multumesc“, “Cu respect si afectiune“, “Iarta-ma“, etc.

        Se dorește implicarea persoanelor fără adăpost în această acțiune, tocmai pentru a scoate în evidență că: ,,un gest frumos-chiar fără costuri materiale, îl poate face oricine, numai să își dorească,,.

        Misiunea noastra este sa creem principii sanatoase pentru dezvoltarea personalitatii individului, in care actiunile societatii sa fie puse in slujba unei tinere generatii, pentru pregatirea vietii independente.

        Ne dorim sa sprijinim societatea pentru ca impreuna sa construim o lume mai buna pentru generatiile noastre, unde fiecaruia sa ii fie respectate drepturile la o viata decenta, dezvoltare si responsabilitate sociala si morala.

        Pe data de 8 Martie avem în vedere oferirea de flori, un mesaj tip felicitare, o ciocolată sau ceva dulce și un mic spectacol la două cămine de bătrâni din Pitești și la cele două cluburi de pensionari din subordinea Direcției de Asistență Socială, cu sprijinul unor copii talentați de la două instituții școlare din municipiul Pitești, precum și oferirea de flori și mesaje de felicitare și femeilor defavorizate din colonia ACH.

        Acțiunea se va încheia cu oferirea de flori și de mesaje de mulțumire doamnelor care vor fi întâlnite de echipa acțiunii pe centru, iar ultimele beneficiare ale acestui gest frumos, vor fi persoanele de sex feminin din adăpostul de noapte ,,Speranța,,.

 

Femeile sunt de doua categorii: unele sunt mai ales mame, altele iubite. Daca le compari cu anotimpurile, femeia mama este ca anotimpul ploilor; iti da hrana, te potoleste, iti inlatura toate lipsurile, te multumeste prin sacrificiile sale proprii. Iar femeia iubita este ca primavara, misterul ei e de nedestainuit, farmecele ei sunt dulci si nelinistea ei iti trezeste valuri in sange.” – Rabindranath Tagore.

Proiect privind actiunea: ,,Un zambet, o floare,,